Budi COOLturan i pARTicipiraj Zahvaljujući sredstvima Europskog socijalnog fonda, DDICDP Varaždin je 8. veljače, 2018. godine počelo s provođenjem još jednog projekta usmjerenog podizanju kvalitete života osoba s invaliditetom u Varaždinskoj županiji, u ovom slučaju posebice mladih. Riječ je o projektu pod nazivom „Budi COOLturan i pARTicipiraj”, UP.02.1.1.02.0168, u okviru poziva „Umjetnost i kultura za mlade”, a koji će trajati ukupno 18 mjeseci, odnosno, do 07.08.2019. godine. Ukupna vrijednost projekta je 672.533,84 kn.

Cilj projektnih aktivnosti je proširenje mogućnosti socijalnog uključivanja za mlade u nepovoljnom društvenom položaju te povećanje njihovih individualnih kapaciteta kroz sudjelovanje u kulturno-umjetničkim sadržajima zajednice i aktivnosti u okviru različitih kulturno-umjetničkih radionica. Projektnim aktivnostima će biti obuhvaćeno 50 mladih osoba u dobi od 15 do 25 godina, a više od 80% ciljne skupine činit će mladi u nepovoljnom položaju, odnosno mladi korisnici prava iz sustava socijalne skrbi koji su ujedno i OSI, kako bi se smanjio rizik upadanja u NEET skupinu. Kako su partneri DDICDP Varaždin na ovom projektu Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu i Filmski studio VANIMA, pod stručnim će se vodstvom provoditi četiri skupine kulturno-umjetničkih radionica (kazališna, filmska, glazbena i likovna).

U projekt će biti uključeni i volonteri, a uz produktivno stvaralaštvo sudionika, planirani su odlasci na kazališne predstave, muzejske postave i filmske projekcije kao konzumentski dio kulturno-umjetničkom sadržaja zajednice. Slijedom toga, sudionici će razvijati svoje kulturno-umjetničke i socijalne vještine i znanja te stvarati i jačati socijalne veza, čime će ojačati njihovi individualni kapaciteti kako bi postali konkurentniji na tržištu rada i aktivniji članovi zajednice. Sudionicima će biti osiguran prijevoz na projektne aktivnosti, za početak postojećim kombi vozilom udruge, a potom i novim budući da su kroz projekt osigurana sredstva u iznosu od 230.000 za nabavku vozila kojim će se prevoziti osobe u invalidskim kolicima što je posebno važno jer će pridonijeti prevladavanju geografske nepristupačnosti sudionicima iz ruralnih područja Županije, odnosno, sudionicima s invaliditetom.

Slijedeća objava